Kategorie

Ostatnio przeglądane

Lodówka na próbki STALGAST 850000

Nowy produkt

pojemność 95 l, w komplecie 9 kaset, a w każdej 8 pojemników 220ml

Więcej szczegółów

1 135,75 zł netto

1 396,97 zł brutto

Więcej informacji

  • opływowy kształt- brak ostrych kantów
  • cichy agregat
  • na drzwiach instrukcja pobierania i przechowywania próbek
  • urządzenie wykonane z blachy malowanej proszkowo na biało
  • w komplecie do chłodziarki załączonych jest dziewięc kaset ( każda oznaczona) z ośmioma pojemnikami o pojemności 220 ml w każdej z nich
  • kaseta: wymiary zew.:365x290 x h:50 mm wew.: 348 x 265x h:48 mm
  • pojemnik: wymiary zew. :110x90 x h:41 mm wew.: 95 x 80 x h:39 mm
  • Wysokość - H: 840 mm
  • Pojemność - V: 95 l
  • Głębokość - D: 510 mm
  • Szerokość - W: 470 mm
  • Temperatura max.: 8 °C
  • Temperatura min.: -8 °C
  • Napięcie - U: 230 V
  • Moc elektryczna: 0.105 kW
  • Karta gwarancyjna: Tak

 

Na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Minister Zdrowia 17 kwietnia 2007 r. wydał rozporządzenie w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego.

Próbki każdej składowej części potrawy pobierane są pod koniec okresu porcjowania.

Próbki środków spożywczych należy pobierać w następujących ilościach:
– zupy, min.: po - 150 g każdej,
– mięso, potrawy mięsne i rybne: po 150 g,
– wędliny i wyroby wędliniarskie: po 150 g, w jednym kawałku,
– jarzyny gotowane, sosy, potrawy mączne oraz mleczne, leguminy, po 150 g,
– wyroby garmażeryjne - po 150 g,
– lody - po 150 g.

Próbkę środka spożywczego pobiera się czystymi, uprzednio wyparzonymi lub wygotowanymi narzędziami metalowymi i przechowuje w opakowaniach jednorazowych przeznaczonych do tego celu (...) albo w innych pojemnikach jednorazowych,(...) przykrywanych, odpowiadających wymaganiom materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Na pojemniku przeznaczonym do przechowywania próbki umieszcza się w sposób trwały napis określający:
– zawartość pojemnika,
– datę i godzinę przygotowania potrawy,
– imię, nazwisko i stanowisko służbowe osoby, która pobrała próbkę,
– zapisu dokonuje się na pokrywie pisakiem (markerem).

Jeżeli do przygotowania potrawy użyta była konserwa, wtedy napis na pojemniku musi zawierać ponadto:
– datę i godzinę otwarcia konserwy,
– dane umieszczone na jej opakowaniu dotyczące producenta,
– daty produkcji lub terminu przydatności do spożycia.

Na pojemniku z próbką wyrobu garmażeryjnego umieszcza się:
– datę i godzinę pobrania próbki lub dostarczenia danego wyrobu do zakładu.

Próbki środków spożywczych przechowuje się co najmniej przez 3 dni, licząc od chwili kiedy cała partia została spożyta lub przyjęta do zakładu.

Próbki przechowuje się w stałej temperaturze + 4˚C lub niższej, w zależności od przechowywanego produktu.

Miejsce przechowywania próbek musi być tak zabezpieczone, aby dostęp do niego posiadał tylko kierujący zakładem lub osoba przez niego upoważniona.

Szafę chłodniczą należy min. raz w miesiącu dokładnie umyć wewnątrz środkami myjąco – dezynfekującymi.